Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
Ubuntudorp

Ubuntudorp

16/5/2009 - Bezoekje aan Mponeng Primary School

Op vrijdag 15 mei ben ik met Karlien de Bruijn naar Mponeng Primary School gegaan om foto's te maken van de kinderen voor en tijdens de schoolpauze. We willen jullie graag letterlijk een kijkje in de keuken van Mponeng Primary School geven. De kinderen gaan iedere dag van 8.00 tot 13.15 uur naar school. De pauze is van 10.00 tot 11.00 en tijdens deze pauze wordt er gegeten en uiteraard gespeeld. Karlien was nog nooit eerder op dit schooltje geweest maar ik heb haar in de afgelopen periode een en ander over het schooltje en de kinderen verteld. Later vertelde ze mij dat ze tijdens het maken van de foto's heel anders naar de kinderen is gaan kijken.

 

Een van de belangrijkste dingen is dat de kinderen vaak maar een maaltijd op een dag krijgen en dat is de schoolmaaltijd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de kinderen in de pauze vanuit het klaslokaal zo snel mogelijk in de rij gaan staan om hun eten op te halen. Ik was zelf verbaasd over de enorme hoeveelheden die er op de borden van de kinderen werden gelegd, maar je kon aan de blik in hun ogen zien hoe ontzettend veel trek ze hadden. De kinderen nemen rustig de tijd om in kleine groepjes op het voormalig vloerkleed van groep 7 en 8, de palen voor het te bouwen hekwerk rond de tuin en het bordes voor de school, hun maaltijd op te eten. Veel kinderen bewaren een van de appels voor een moment later op de dag. Na het eten verspreiden de kinderen zich op het schoolplein. Karlien vertelde dat ze bij het woord schoolplein iets heel anders in gedachten had dan de zanderige ruimte rond de school. Ze schrok ook een beetje van de grootte van de school. En vroeg me letterlijk: 'Is dit alles?' Gezien het feit dat er 114 leerlingen naar deze school gaan, is het inderdaad een kleine lokatie. Een gebouw met drie klaslokalen en een klein kantoortje voor het personeel. Het bijgebouw bestaat uit een kleine keuken (ca. 3 bij 1,5 meter) en een opslagruimte die nog kleiner is. Hier worden de maaltijden voor de 114 kinderen klaargemaakt.

 

Op enkele foto's zien jullie ook kinderen in de tuin werken. Een aantal jongens heeft in de afgelopen tijd geholpen met het ontginnen van de schooltuin en het zaaien van bonen, wortelen en tomaten. Afgelopen vrijdag zijn ze tijdens hun pauze op eigen initiatief in de tuin aan de slag gegaan. Dan wil ik jullie ook nog iets vertellen over de kleding van de kinderen. De kinderen die geen schooluniform dragen, hebben daar vaak geen geld voor. Veel kinderen hebben nauwelijks meer kleren dan ze op de foto dragen. Als kinderen op de foto's bijvoorbeeld geen sokken dragen, hebben ze die simpelweg niet. Dat geeft toch een ander beeld als je naar de foto's kijkt.

 

Op maandag 25 mei breng ik een laatste bezoek aan dit schooltje om daar een sport- en speldag voor de kinderen te organiseren. Er is fruit besteld, er worden studenten geronseld om te helpen en uiteraard zijn er allemaal plannen bedacht voor leuke activiteiten om de kinderen die dag tussen 11.00 en 13.30 uur wat extra aandacht te geven. Volgende week volgt er een kleine fotoimpressie van de sport- en speldag. Dat is voor mij de symbolische overdracht van het geld dat ik tijdens de Comrades binnengehaald heb. In de week na de Comrades Marathon zal ik het toegezegde sponsorgeld gaan inzamelen en in een keer overmaken naar Mponeng Primary School.

Post A Comment!

<- Last Page Next Page ->

About Me

A collaboration between the Netherlands and South Africa that focuses on the rights of children. Our first project: raising funds for MPONENG PRIMARY SCHOOL (Vredefort Dome, outside of Potchefstroom - South Africa).

Links

Home
View my profile
Archives
Email Me