Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
Ubuntudorp

Ubuntudorp

12/5/2009 - Informatie over project op VU-intranet Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Marianne Vlaming rent 89 km voor
basisschool in Zuid-Afrika

Oud-studente en oud-collega Marianne Vlaming zamelt geld in voor Mponeng Primary School, een basisschool in Zuid-Afrika. Dit doet ze door deel te nemen aan de Comrades Marathon in Zuid-Afrika op zondag 24 mei 2009, een loop van maar liefst 89 kilometer. Marianne doet momenteel onderzoek in dit Afrikaanse land en hoopt door middel van de loop de leerlingen van de basisschool te helpen.
 
Mponeng Primary School
Mponeng Primary School is een klein basisschooltje in de buurt van Potchefstroom en telt 114 kinderen, 3 leraren en 2 medewerkers voor ondersteunende werkzaamheden. De kinderen die iedere dag naar Mponeng Primary School gaan leven onder zware omstandigheden. Er is onvoldoende geld voor eten en drinken en een groot gedeelte van hen woont niet bij de eigen ouders. Een gedeelte van de kinderen is wees (als gevolg van HIV/Aids in de familie) en veel kinderen zijn daardoor al verantwoordelijk voor de opvoeding en verzorging van eigen broertjes en zusjes.
 
De school zelf kampt met geldproblemen waardoor er gebrek is aan voldoende leerkrachten. Tevens is er te weinig geld beschikbaar voor de maaltijden die de kinderen op school krijgen. Momenteel kan Mponeng Primary School slechts 5 eurocent per kind per dag besteden voor een maaltijd. Met dat geld kan de school alleen grote zakken maïsmeel kopen. Het bereiden van een gezonde en voedzame maaltijd kost ruim drie keer zoveel (ca. 18 eurocent). De school doet al jaren pogingen om eigen groente en fruit te verbouwen in de nabijgelegen tuin, maar tot op heden wordt de oogst binnengehaald door dieren (waaronder apen) en mensen uit de omgeving.
 
Comrades Marathon
Hoewel hardlopen al een lange tijd een hobby is van Marianne, hebben de omstandigheden op Mponeng Primary School haar doen overtuigen deel te nemen aan de Comrades Marathon. De Comrades Marathon is het grootste hardloopevenement in Zuid-Afrika. De loop begint in de stad Pietermaritzburg en eindigt in Sahara Stadium in Durban. In totaal beslaat de loop 89 kilometer.
 
Voor elke gelopen Comrades-kilometer hoopt Marianne gesponsord te worden. Het geld dat op deze manier binnenkomt, komt ten goede aan Mponeng Primary School. Marianne hoopt door haar deelname aan de loop niet alleen geld binnen te halen maar ook de aandacht van de Zuid-Afrikaanse overheid te trekken.
 
Hoewel de Zuid-Afrikaanse overheid over het algemeen terughoudend is in het geven van (financiële) steun aan scholen, is algemeen bekend dat de overheid spontaan ‘verantwoordelijkheid’ neemt, als projecten veel positieve aandacht krijgen, bijvoorbeeld in de media. Hoe groter de aandacht voor dit project, hoe groter de kans dat de overheid dit project op langere termijn voort gaat zetten en bijvoorbeeld gaat zorgen voor de structurele financiering.
 
Marianne sponsoren
Wil jij ook Marianne sponsoren? Dan kan dat. Els Heppner zamelt namelijk namens Marianne hier op de VU geld in. Je kunt het geld contant bij haar doneren of overmaken op haar rekening (2059211) onder vermelding van ‘Sponsoring Marianne Vlaming’.
 
Meer informatie?
Wil jij graag meer informatie over de actie van Marianne? Stuur dan een e-mail naar Els Heppner:

els@rechten.vu.nl

Of ben je benieuwd naar het verblijf van Marianne in Zuid-Afrika en de Comrades Marathon? Kijk dan op:

mariannevlaming.blog2blog.nl

of

www.comrades.com

Post A Comment!

<- Last Page Next Page ->

About Me

A collaboration between the Netherlands and South Africa that focuses on the rights of children. Our first project: raising funds for MPONENG PRIMARY SCHOOL (Vredefort Dome, outside of Potchefstroom - South Africa).

Links

Home
View my profile
Archives
Email Me