Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
Ubuntudorp

Ubuntudorp

12/5/2009 - Ubuntudorp

Ubuntu is een Afrikaanse levensfilosofie, die ervan uitgaat dat je een persoon wordt door omgang met andere mensen. Een dorp staat voor ons, Alta du Plooy en Marianne Vlaming, voor sociale betrokkenheid, mensen die elkaar kennen, elkaar groeten, af en toe een praatje maken en voor elkaar klaarstaan wanneer dat nodig is. De naam Ubuntudorp koppelt daarmee twee landen en culturen aan elkaar: mensen in Zuid-Afrika en Nederland werken gezamenlijk aan een project in Venterskroon, een basisschooltje met de naam Mponeng Primary School.

 

Het schooltje

Mponeng Primary School heeft 114 kinderen, 3 leraren en 2 medewerkers voor ondersteunende werkzaamheden zoals het klaarmaken van de maaltijden voor de kinderen. Daleen Vorster is de directrice van de school sinds 2002. Ze is ook leerkracht van de groepen 6 en 7 en werkt dag en nacht om de kinderen van haar schooltje te helpen. Ze doet haar uiterste best om een verschil te maken in de levens van de kinderen en de gemeenschap. Ze beschrijft zichzelf als een ‘uitgesproke Christen’ en praat vol liefde over haar werk en de kinderen van de school.

 

De kinderen

De kinderen die iedere dag naar Mponeng Primary School gaan leven onder zware omstandigheden. Er is onvoldoende geld voor eten en drinken en een groot gedeelte van hen woont niet bij de eigen ouders. Een gedeelte van de kinderen is wees (HIV/Aids) en is verantwoordelijk voor de opvoeding en verzorging van eigen broertjes en zusjes. Veel kinderen kampen met leerproblemen, als gevolg van ondervoeding en het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). FAS is een lichamelijke en neurologische (in de hersenen) aandoening als gevolg van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. FAS-kinderen groeien minder snel en hebben veelal een opvallend klein hoofd. Ze hebben vaak moeilijkheden op sociaal en emotioneel gebied en kunnen zich moeilijk concentreren. Ze hebben een veel grotere kans om verslaafd te raken aan alcohol of drugs. Ik heb enkele wensen van dit schooltje opgeschreven die wij met jullie hulp in vervulling kunnen laten gaan.


 

Gezocht: extra leerkracht

De kinderen zijn verdeeld over drie klassen. De groepen 1 t/m 3 zitten in één klas. Dat is een enorme opgave voor mevrouw Roberts omdat er bij de kinderen thuis gesproken wordt in het Afrikaans en Tswana, terwijl het onderwijs gegeven wordt in het Engels. Het vergt veel tijd en energie om de leerlingen uit groep 1 klaar te stomen voor de leerstof, waardoor de kinderen uit groep 2 en 3 minder aandacht krijgen dan zou moeten. De directrice van de school, Delene Vorster, doet haar uiterste best om extra ondersteuning te krijgen voor groep 1, maar er is te weinig geld om een stagiaire of docent te betalen. Het maandsalaris voor een goed opgeleide leerkracht is hier ongeveer R2000 in de maand (ca. € 180,-).

 

Gezocht: gezonde maaltijden

De twee medewerkers die ondersteunende werkzaamheden verrichten, bereiden onder andere de maaltijden van de kinderen. Er is ca. 5 eurocent per kind per dag beschikbaar voor de maaltijd. Met dat geld kan de school alleen een grote zak maïsmeel kopen. Het bereiden van een gezonde en voedzame maaltijd kost ruim drie keer zoveel (ca. 18 eurocent). Een gedeelte van het ingezamelde geld zou gebruikt kunnen worden om de kinderen vaker van een gezonde en voedzame maaltijd te voorzien.

 

Gezocht: hekwerk voor de tuin

Het geld kan daarnaast ook geïnvesteerd worden in de aanleg van een hekwerk rond de tuin. Hoewel de school al vijf jaar pogingen doet om eigen groente en fruit te verbouwen in de nabijgelegen tuin, wordt de oogst tot op heden binnengehaald door dieren (waaronder apen) en mensen uit de omgeving. Onlangs heeft Mponeng Primary School gereedschap gekregen om de tuin beter te kunnen onderhouden en de studentenvereniging van de rechtenfaculteit van North-West Universiteit zal de tuin dit jaar verzorgen, dus de oogst zal er zeker komen, maar er is nog geld nodig om een hekwerk te maken om diefstal van groente in de toekomst te voorkomen.

 

Gezocht: sport- en spelmaterialen

De kinderen die naar Mponeng Primary School gaan, krijgen maar één kans op onderwijs, één moment om te ontsnappen aan de zware levensomstandigheden en nog even kind te zijn. Een onderdeel van kind zijn is buiten spelen, gewoon met elkaar over het schoolplein rennen, voetballen en schommelen. Je hebt buitenlucht en ruimte om te spelen nodig om je in de klas goed te kunnen concentreren. Kinderen moeten met leeftijdsgenootjes kunnen rondrennen, wedstrijdjes doen, speelgoed delen en leren samenwerken. Sport- en spelmaterialen zijn een belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van kinderen, laten wij deze school en de kinderen die daar dagelijks naartoe gaan een duwtje in de rug geven.


Met vriendelijke groeten,

 

Marianne Vlaming

 

Voor alle vragen en/of opmerkingen: e-mail gerust naar vlamingm@hotmail.com of naar ubuntudorp@gmail.com.

Post A Comment!

<- Last Page Next Page ->

About Me

A collaboration between the Netherlands and South Africa that focuses on the rights of children. Our first project: raising funds for MPONENG PRIMARY SCHOOL (Vredefort Dome, outside of Potchefstroom - South Africa).

Links

Home
View my profile
Archives
Email Me